sunnuntai 15. joulukuuta 2013

//Bûche de noël - Jouluhalko//

Hohoi, minne ne tämän viikon arkipäivät jo ehtivät, en kerinnyt itse kyytiin ollenkaan. Eilen tuli vietettyä tämän vuoden viimeiset pikkujoulut. Onneksi maltoin tulla kotiin jo puolen yön tietämillä ja nukkua hyvät yöunet. Täällä olen ollut skrappina heti aamusta ottamasta sunnuntaista kaiken irti. 

Punaisen joulukorttikuoren viimeinen jättöpäivä oli perjantaina, ja torstai-iltana kortteja kirjoittaessani kiitin itseäni siitä, että suostuin miehen ehdotuksesta ostamaan ihan valmiit kortit.  Kyllähän se itse tehdyn kortin postittaminen tuntuu paljon mukavammalta, mutta toisaalta tämän vuoden askartelukiintiö tuli täytetyksi loppukesästä ja täällä suon silmässä aika ylimääräiselle näpertelylle olisi varmaan pitänyt repiä jostain aamun pikkutunneilta. Valmiskortti -ratkaisulla mentiin siis tänä vuonna.

Leipomiselle sen sijaan olen löytänyt aikaa. Jotenkin se on näin joulun alla varsin houkutteleva puuhaa. Olen katsellut kuvia jouluhalosta sillä silmällä jo monena vuonna, mutta jostain syystä olen aina lopulta löytänyt itseni leipomasta niitä perinteisiä pipareita ja torttuja, suklaisen jouluherkun unohtuessa kokonaan. Viime viikonloppuna otin sitten asiakseni testata tätä ranskalaista jouluherkkua. Luumuhillolla ja kermalla täytetty sekä suklaajuustomassalla kuorrutettu kääretorttu oli aika tuhtia tavaraa, mutta passaisi ainakin minun joulupöydän jälkiruoaksi. Kas tässä reseptiä teille halukkaille.


                              Jouluhalko

                              4          kananmunaa
                              1,5 dl    sokeria
                              1 dl       perunajauhoja
                              4 rkl      kaakaojauhetta
                              1 tl        leivinjauhetta

                               300 g   luumuhilloa
                               2 rkl     sokeria
                               2 dl      kuohukermaa
                               1 tl       vaniljasokeria

                               200 g   taloussuklaata
                               200 g   appelsiininmakuista tuorejuustoa
                               100 g   voita
                               1 tl       vaniljasokeria
                               1 dl      tomusokeria
                              
                               Lisäksi yhteensä n. 0,5 dl tomusokeria ja kaakaojauhetta kääretortun
                               rullaamiseen sekä mahdolliset koristetarpeet. 

                                
                                - Sekoita peruna- , leivin- , ja kaakaojauhe. 
                                - Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
                                - Lisää jauhoseos munavaahtoon varovasti sekoittaen ja kaada seos pellille
                                  juoksevalla rasvalla voidellun leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 
                                  6-7 minuuttia uunista riippuen. 

                                - Kumoa kypsä kääretorttupohja toiselle leivinpaperille jäähtymään (ennen 
                                  kumoamista kannattaa uudelle leivinpaperille sirotella kaakaojauhetta ja
                                  tomusokeria yhteensä n. 0,5 dl).

                               - Vaahdota kerma ja lisää siihen vaniljasokeria. 
                               - Lisää luumuhilloon sokeri ja sen jälkeen kermavaahto. 
                               - Levitä täyte jäähtyneelle torttupohjalle ja kääri levy rullaksi. 
                                 Leikkaa rullan päädystä mielesi mukaan pala tai kaksi oksakohdan tekoon. 


                                - Sulata suklaa. 
                                - Vatkaa tuorejuusto, voi, vaniljasokeri ja tomusokeri. Sekoita massaan
                                   jäähtynyt suklaa. 
                                - Kuorruta kääretorttu seoksella. Itse tein haarukalla pintaan "puumaista"
                                  kuvioita. 
                                - Halutessasi koristele halkoa. 

Itse valitsin koristeeksi tällaisen simppelin vaihtoehdon. Tein lehdet ja marjat elintarvikeväreillä värjätystä marsipaanista, mutta ensi kerralla aion kokeilla jotain vaativampaa, niin upeita koristeluideoita Pinterestin syövereistä löysin. Katsotaan sitten, miten käytännön toteutus onnistuu. 

7 kommenttia:

  1. mielenkiintoisen näköinen luomus. täällä ei kovin sydä suklaisia kakkuja, mutta veikkaan, että ne jotka niitä syövät tuosta tykkäisivät. sen verran suklaiselta näyttää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suklainen tuo tosiaan oli. Itsehän olen suklaan ystävä, joten pakkohan tuota oli kokeilla. :)

      Poista
  2. Voi vitsi, mä olen monesti katsonut jouluhalkoa sillä silmällä ja miettinyt josko pitäis moinen värkätä! Hmm... tässähän kerkeisi jouluksi halon vielä leipasemaan. Kiitos inspiraatiosta, hyvältä näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helposti. Ei muuta kuin torttupohjaa tekemään. Vai joko ehdit aloittaa? :)

      Poista
  3. Nami nami! Näyttääkin todella hienolta! Arvaapa, mitä minä toin pääkaupunkiseudun suvun pikkujouluihin itsenäisyyspäivänä??

    Teen siitä itsekin jutun, kun ehdin, ja taitaa olla sama reseptikin, vaikka sinun koristelusi ovat paljon kauniimmat ja jouluisemmat (minä käytin aiemmin tehtyä ja paria ostolehteä). :)

    Tuo halko oli todella herkullinen, mutta jopa kaltaiseni herkkuhiiren makuun kuorrutus oli aika lailla tuhdin makea, joten mietin, miten saisin sitä hiukan "lievennettyä" seuraavaan versioon. Miten sinä sitä keventäisit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tuhtia tuo tosiaan oli. Itse olen niin perso sokerille, että harvoi mikään on liian makeaa, mutta tämä oli siinä rajoilla. Mutta pienenä määränä erittäin hyvää. :)

      Itsekin mietin sitä kevennystä. En haluisi luopua tuosta kuorrutteesta, mutta entäpä jos tortun sisälle laittaisi jotain kyveympää ja raikkaampaa täytettä?

      Poista
    2. Minulla huomenna halon teko edessä ja päätin vähentää kuorrutteessa suklaan määrää ja lisätä appelsiinituorejuustoa. Nimittäin tuo täyte oli mielestäni sellainen jouluisen (luumu) täyteläinen (kermavaahto), etten halua tinkiä siitä. ;)

      Mutta se red velvet kuulosti ja näytti kyllä älyttömän herkulliselta. Ehkäpäs sitä saisi tarjolle Casa Volmarissa joskus, kun sinne päin päädytään??? :D

      Poista