tiistai 12. helmikuuta 2013

Onko teilläkin "liian vähän säilytystilaa"?

Siivosin viikonloppuna kylpyhuoneen ja kävin samalla läpi kaikki siellä olevat purnukat ja putelit. Muovikassillisen verran  kävin kippaamassa roskikseen tarpeettomia ja vanhentuneita kempparikamoja. Jos joku muu olisi käynyt samat vermeet läpi, olisi poisheittettävää voinut löytyä vielä enemmän. Seuraavaksi pitäisi kriittisesti käydä läpi työhuoneen laatikot ja kaapit ja sokerina pohjalla odottelee vaatekaapit. Tuskin maltan odottaa. ;)

Olen järkyttävän huono heittämään omaisuuttaani pois. Vaikka tiedän jonkin tavaran olevan turha minulle, en kuitenkaan raaski siitä hevillä luopua. Esineeseen voi olla muodostunut tunneside; se voi herättää hyviä muistoja. Yleisimmin tekosyy esineen säilyttämiselle on kuitenkin seuraava: "tätä voin vielä joskus tarvita." Yeah right, jos joku tavara on pyörinyt laatikon perällä useamman vuoden, enkä ole edes muistanut sen olemassaoloa, niin olisikohan siitä jo aika luopua?                                                               Kuva lainattu

Ymmärrän, että vanhemmilla ihmisillä tarve kaiken omaisuuden säilömiseen, voi juontaa juurensa sodanjälkeisestä pula-ajasta, mutta minun arkeeni sen ei enää pitäisi vaikuttaa. Haluan oppia tavarasta luopumisen jalon taidon nyt, tai muuten olen muutaman vuosikymmenen päästä jossain hamstraaja mummot -ohjelmassa päätähtenä valittelemassa, kun nykyajan kodeissa on niin vähän säilytystilaa.  

Kylppäritavararoiden järkkääminen oli helpoin homma, sillä edes minulla ei ole muodostunut niin syvällistä suhdetta huonoksi osoittautuneeseen itseruskettavaan voiteeseen, ettenkö siitä raaskisi luopua. Työhuoneessa ja vaatekaapissa olevien tavaroiden kanssa tilanne tulee olemaan vaikeampi. Tiedän kuitenkin, että ylimääräisestä roinasta on luovuttava. Haluan, että kaapit ja laatikot ovat tiptop-kunnossa ja se on vaikeaa, mikäli kaikki lipastot pursuavat epämääräistä tavaraa.

Ylen sivuilta luin, että kuluttajatutkimuskeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan keskivertomies tarvitsee n. 260 tavaraa tai palvelua mielekkääseen elämään. Keskivertonaisella luku on varmasti suurempi, näkeehän sen jo siitä kuuluisasta kylpyhuoneesta, jossa miehen hygieniatuotteet jäävät helposti alle kymmeneen. Naisen kylppärissä määrän voi ensialkuun kertoa vaikka kymmenellä. En tiedä montako tavaraa meidän kodista löytyy, mutta sen voin sanoa, että kolminumeroisista luvuista ei todellakaan puhuta. Oli määrä mikä tahansa, uskallan väittää, että puolet meillä olevista esineistä on turhia. Jostain muistan kuulleeni, että meillä suomalaisilla on kodeissamme keskimäärin n. 10 000 tavaraa. Tästä huushollista voi hyvinkin löytyä tuo edellämainittu määrä. Uskallan myös väittää, että puolet näistä tavararoista ovat turhia. Vaikka monien tavaroiden kohdalla on tullut ajateltua, että tämä kyllä kannattaa säästää, siitä voi joskus olla hyötyä, niin enemmän niistä "varmuuden vuoksi" säilytettävistä tavaroista taitaa kuitenkin olla harmia. Koti on huomattavasti helpompi pitää järjestyksessä, kun jokaiselle tavaralle on oma paikkansa ja ennen kaikkea kaikki tavarat mahtuvat omille paikoilleen. 
Miksi nyt sitten paasaan tästä asiasta? Yritän hakea jotain tsemppiä tähän kevään 
projektiin, jossa tavoitteenani on luopua rankalla kädellä turhista tavaroista. Tottakai viime kesänä muuton yhteydessä tuli myytyä käyttämättömia vaatteita ja asusteita kirpparilla ja kierrätyspisteiden oranssit keräyslaatikot tuli ruokittua myös. Jälkikäteen ajateltuna luovuin kuitenkin liian nihkeästi minulle tarpeettomasta omaisuudesta. Tarkoitus ei ole nytkään yrittää mitään meilläpä pärjätään alle tuhannella tavaralla -elämäntyyliä, ei sentään, mutta haluan karsian mahdollisimman tehokkaasti kaiken elämää hankaloittavan roinan pois kotoani.  Muovikassillisesta on jo päästy. Se ei ole paljoa, mutta alku kuitenkin.

Mites teillä? Löytyykö kohtalotovereita vai osaatko luopua kaikesta tarpeettomasta ja ovatko kaikki säilytystilasi 100 %:sti hallinnassa? 

12 kommenttia:

 1. Uusi lukija ilmottautuu :))

  Mul on ollu viimeset pari kuukautta meneillään projekti, jossa karsin kaiken turhan !! Se on vapauttavaa !!! Ne on just noita " ehkä mä joku pvä käytän". Ei, sitä päivää ei tuu ! Rohkeesti kiertoo vaan! Ja nyt huomaan etten edes muista mitä karsin viime viikolla , se kertoo paljon :))zemppii :)


  Tervetuloa meillekin <3
  Www.lloveyourselff.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa LOVE, kiva kun olet löytänyt tänne. :)

   Kiva kuulla, että muillakin on tällaisia projekteja. Olen myös itse huomannut, että kun jostain turhasta luopuu, tulee siitä lähes helpottunut olo. Lisäksi, kun lahjoittaa jotain eteenpäin, tulee siitä hyvä mieli. Toisen roska on toisen aarre.

   Tulen ehdottomasti vastavierailulle. :)

   Poista
 2. I so feel you! Mä tein viime loppukesästä oikeen kunnon 3vko kestäneen suursiivouksen täällä kämpässä ja sillon kirjottelinkin blogiin miten vaikeeta on luopua tavaroista! Mitä ihmeellisyyksiä sitä onkaan tullut jemmattua... Tartteis opetella ihan uudenlainen suhtautumistapa tavaroihin kokonaan. Toisaalta kun sen supersuursiivouksen teki, niin siinä kyllä tavarat sai kyytiä, ihan roskaakin täältä tuli muutaman jätesäkillisen verran. Pitäs varmaan ottaa ihan tavaks puolivuosittainen tollanen tehopläjäys kun näköjään tätä hamsterin vikaa löytyy :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. :) Ainakin kaikki paperit pitäisi käydä useammin läpi, niitä nimittäin kertyy ja monia säilön ihan turhaan. Munkin pitäisi opetella pois siitä ajatuksesta, että tavaralla on tunteet ja sille tulee pahamieli, jos sen heittää pois. Sairasta, etten sanoisi...

   Poista
 3. Aivan mielettömän ihana ja inspiroiva postaus! Tämä sama homma on myös projektilistallani ja odottaa vain ja ainoastaan toteutusta! Jos tämä olisi haaste, tarttuisin samantien. Liityin jopa Facebookissa semmoseen "Tavara päivässä pois" ryhmään, joka syntyi, kun mediassa kerrottiin miehestä, joka vei kaikki tavarat varastoon ja haki korkeintaan yhden asian sieltä päivässä. Ryhmä löytyy alla olevasta linkistä. :)

  https://www.facebook.com/TavaraPaivassaPois

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, tuo pitääkin käydä tsekkaamassa. Itse olen kuullut jostain sellaisen hyvän muistisäännön tavaran vähentämiseksi, että jokaista uutta tavaraa kohden pitää luopua kahdesta. Tätäkin tapaa voisi kokeilla. :)

   Poista
 4. Mä osaan lupua kaikesta tarpeettomasta jos sellasta edes kertyy ja kotini on aina tiptop kondiksessa ja NOT... Päästin just oikean emävaleen ;)

  Kehtaakohan tätä tunnustaakaan, mutta vasta tässä alkuvuodesta vihdoin kävin läpi yhden ison pahvilaatikollisen täynnä koriste-esineitä vuosituhannen vaihteesta... Ne olivat olleet siinä samaisessa laatikossa siitä asti kun tähän nykyiseen asuntoomme vaivaiset seitsemän vuotta sitten muutettiin, enkä kertaakaan ollut niitä kaivannut. Pari valokuvakehystä laatikon sisällöstä pidin, kaiken muun totesin olevan hirveää krääsää jollaista en kuuna kullanvalkeana enää himassani esille laittaisi ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, tiedän tarkalleen mistä puhut. Mulla taitaa olla samanlaisia laatikoita, jotka tosin olen aika ajoin hyvin unohtunut. Laatikot sijaitsevat nimittäin siskoni varastossa (siskoni asuu minun vanhassa kodissa). Että näin hyvin olen saanut ripoteltua omaisuuttani ympäriinsä. :)

   Poista
  2. Sisko taitaa olla vain tyytyväinen kun varastoon ei ole kertynyt sitten ihan niin paljon omaa "krääsää". Joku päivä koittaa kuitenkin aika, jolloin joudut käymään läpi myös hyvin unohtuneet laatikot varastosta.. ;) Voisi vaikka ollakin ajankohtaista lähiaikoina jos organisointikärpänen on jo ehtinyt purra! :)

   Poista
 5. Mitenkä en ole aiemmin täällä käynyt!!! Olen aivan järkyttynyt! =D Ihana koti teillä!<3 Mielelläni näkisin enemmänkin kotikuvia.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogissani on sinulle tunnustus! =)

   Poista
  2. Voi kiitos Jemina. :) Kotikuvia tulossa lisää, kunhan kuvausolosuhteet paranevat, aurinkoa siis odotellaan. Täytyypä tulla kurkkaamaan tuo tunnustus. :)

   Poista